M4A – Tanım
M4A, MPEG-4 formatında sıkıştırılmış ses dosyasını temsil eden bir dosya adı uzantısıdır. MPEG-4 standardı tarafından tanımlanan resmi dosya adı uzantısı hem ses hem video dosyasına sahip MP4’tür. Ancak tipik olarak sadece ses dosyasını içeren MPEG-4 dosyaları M4A dosya uzantılarına sahiptir. Pratikte, bu dosya formatı Apple Inc.’in diğer MPEG-4 ses dosyalarını, iTunes ve iPod’da İleri Ses Kodeği(AAC) veya Apple Kayıpsız (ALAC) kodeklerini kullanan şarkılardan ayırt etmek için, ilk olarak 2007’de kullanılmasından önce popüler değildi.
Dosya Adı Uzantısı: M4A (MPEG-4 ses)
Kategori: Ses Dosyası
Yaygınlık: Apple kullanıcıları arasında yaygın
Geliştirici: Apple Inc.
M4A hakkındaki gerçekler
- M4A ses dosyaları korumalı değildir. Korumalı dosyaların uzantıları genelde M4P’dir.
- M4A ses dosyası sıkıştırılmadan önceki orijinal kalitesine döndürülebilir.
- iTunes Store’daki M4A şarkılarının çoğu ücretlidir ancak bazen özel teklifler veya ücretsiz paylaşım yapılır.
- iTunes Store, M4A formatından başka formatlarda da müzik sunar.
- M4A müzikleri, doğrudan iPhone zil sesi yapılabilir. Bunun için iTunes’dan M4A uzantı ismini M4R yapmak yeterlidir.
- Daha az yer kaplayarak kayıpsız sıkıştırma sağlamak üzere tasarlanmış bir kodektir.
Artıları: M4A formatındaki dosya sıkıştırılmıştır ancak kalite kaybı yoktur. Ayrıca M4A’da Dijital Hak Yönetim (DRM) koruması yoktur bu nedenle daha esnek bir biçimde düzenlenip aktarılabilir.
Eksileri: M4A, iTunes, iPod ve diğer Apple cihazları tarafından tanınır. Ancak diğer cihazlarla zayıf uyumluluğu, MP3 dosyalarına kıyasla M4A’yı biraz zorlu bir ses oynatıcısı haline getirir.
M4A ve MP3 karşılaştırması
Aslında M4A format genellikle MP3’in varisi olarak görülür, çünkü MP3’le aynı işleve sahiptir ancak buna kıyasla M4A, ses doyasını aynı bit hızında daha küçük dosya boyutunda sıkıştırabilir.M4A dosyaları tipik olarak 128kbps, 192 kbps veya 256kbps bit hızındadır. (Not: Bit hızı, dijital bir ağ üzerinde belirli bir sürede aktarılan verinin miktarını anlatır. Bit hızının yaygın birimi kbit/s’dir ve Mbps, göreceli olarak saniye başına kilobit ve saniye başına megabit anlamına gelir. Genel olarak hangi birim kullanılırsa kullanırsın, rakam arttıkça daha yüksek hız veya daha yüksek kalite anlamındadır). Eğer müzik kodlamaya aşinaysanız, M4A müziklerini 192kbps hızında kaydetmeniz önerilir. Böylece kaliteli sesi daha küçük boyutta alırsınız. Daha fazla bilgi için aşağıdaki karşılaştırmaya bakın.
Kalite: Bariz nedenlerden dolayı, ALAC sıkıştırmalı bir M4A ses dosyası, hiç bir orijinal ses sinyalinin kaybolmaması sebebiyle en iyi kaliteye sahiptir. Yapılan testlerde, kayıplı AAC sıkıştırmalı bir M4A dosyasının bile, aynı bit hızda kodlanmış MP3 dosyalarına göre daha iyi bir ses kalitesiyle çaldığı görülmüştür. Özellikle de bir hızı 128Kbps’ye eşit veya bunun altındaysa.
Dosya Boyutu: Dosya boyutu ve kalitesi doğrudan bit hızı ile ilgilidir. Bit hızı arttıkça, ses kalitesi de, dosya boyutu da artar. Mesela, aynı kaliteyi yakalamak için, MP3 şarkılarının ortalama 192Kbps ile şifrelenmesi gerekirken M4A şarkılarında bunu yakalamak için 128Kbps yeterli olur. Yani daha küçük dosya boyutunda olacaktır.
Uyumluluk: Şüphesiz ki, MP3 formatı hala ses endüstrisini kontrol etmektedir. Hemen hemen tüm yazılım ve donanımlar bu formatla uyumludur. Ancak M4A dosyaları PC, iPod, iTunes ve diğer Apple cihaz uyumluluklarıyla sınırlıdır.
M4A Dosyalarını açabilen programlar
Apple iTunes – Apple Inc. tarafından geliştirilen iTunes, medya oynatıcı, medya kütüphanesi, online radyo yayıncısı ve mobil cihaz yönetici aracı olarak dört işlevli bir uygulamadır. M4A ses dosyalarını açmak için Windows için iTunes sürümü mevcuttur.
Apple QuickTime Player – QuickTime player da yine Apple ailesinin bir üyesidir. M4A dosyalarını yayınlamak için en uygun medya oynatıcısıdır.
Microsoft Windows Media Player – Microsoft da M4A ses dosyalarını oynatma desteği eklemiştir. Bu, Windows sistemli bilgisayarların da M4A ses dosyalarını ekstra kodek yüklemeden doğrudan çalabildiği anlamını taşır.
Media Player Classic – “Gabest” isimli bir programcı tarafından oluşturulmuş ve geliştirilmiş küçültülmüş bir medya oynatıcısıdır. Mevcut durumda, Media Player Classic sadece Windows OS (32 bit ve 64 bit) tarafından desteklenmektedir.
KSP Sound Player – Windows için kullanılabilen bu ücretsiz ses oynatıcı Kalliope s.c. Company tarafından geliştirilmiştir. KSP, daha önce Kalliope Medya Player kısaltması olarak KMP adını kullanıyordu, ancak geliştirme sürecinde, şirket odağını medya oynatıcısından ses dosya oynatıcısına çevirdi.
Nullsoft Winamp Media Player – Winamp, ilk olarak Windows medya oynatıcısıydı. Android ve sonrasında Mac OS X desteğiyle, Winamp M4A dosyalarını oynatmaya izin verir.
Roxio Creator – Bu yazılım, Roxio tarafından üretilen, video, ses, resim ve başka formatları düzenleme araçları sunan optik disk programına aittir.
NCH Swift Sound WavePad – WavePad, Windows ve Mac için tam kapsamlı bir düzenleme yazılımıdır. Ses dosyalarını düzenleme izin vermesinin yanı sıra, M4A format dahil bir çok farklı ses dosyasını destekler.
M4A format için Her şey-Dahil Çözümler
Sesi M4A formatına dönüştürme
i
MP3’ü M4A formatına dönüştürme – M4A ses kalitesi ve dosya boyutu açısından MP3’ün ilerisindedir ancak yine de yaygınlığı MP3’ten azdır. Ancak Apple kullanıcıları için, cihazlarında daha fazla şarkı taşımak, müziği daha az disk alanına ihtiyaç duyarak göreceli daha yüksek kalitede dinlemek için MP3’ü M4A’ya dönüştürmek en iyi yoldur.
ii
Convert FLAC to M4A – FLAC kayıpsız sıkıştırma işleminde kullanılan bir ses formatıdır. Ses dosya verisini bütün olarak korurken, dosya boyutunu orijinalinin yarısına indirir. Müzik severler için FLAC formatındaki şarkılar, eşsiz bir müzik keyfi sunar. Ancak iPhone veya başka Apple cihazları kullanıyorsanız bu sizin için iyi bir haber değildir. FLAC formatını M4A formatına ya da Apple’la uyumlu diğer formatlara dönüştürmeniz gerekir çünkü Apple cihazları bu formatı tanıyamaz.
iii
WAV’ı M4A’ya dönüştürme – WAV, Microsoft ve IBM ses dosya formatıdır. Bir WAV dosyası ya sıkıştırılmış ya da sıkıştırılmamış ses içerir. WAV dosyasını M4A dosyasına belirtilen sebeplerle dönüştürmek isteyebiliriz: M4A’ya kıyasla, aynı dosyanın WAV formatı daha fazla sürücü alanına ihtiyaç duyar. Ek olarak Apple WAV dosyasından ziyade M4A formatını desteklemektedir.
Videoyu M4A’ya dönüştürme
i
MP4’ü M4A’ya dönüştürme – MPEG-4 olarak bilinen MP4, video ve ses verilerini depolamak için kullanılan popüler bir formattı. MP4 dosyası sadece ses verisini içerdiğinde, M4A dosya isim uzantısına sahip olur. Eğer MP4 videodan kalite kaybı yaşamadan sesi ayıklamak istersek, MP4 dosyasından video verisini silerek, ses parçasını tutmak iyi bir fikir olacaktır.
Bir Yorum Yapın